Wśród ofert pracy dominują propozycje zatrudnienia związane z programowaniem. Na podstawie najczęściej pojawiających się ogłoszeń można wyróżnić najpopularniejsze stanowiska. Z pewnością należy do nich Software Developer – osoba pracująca w tym zawodzie zajmuje się opracowywaniem kodu programowania, a także jego udoskonalaniem. Wciąż bardzo popularnym stanowiskiem jest Web Developer specjalizujący się w projektowaniu witryn internetowych. W pracy najczęściej wykorzystuje język HTML, JavaScript lub CSS, dbając o przystosowanie strony do potrzeb jej potencjalnych odbiorców.

Wśród ofert zatrudnienia coraz częściej pojawiają się także ogłoszenia dedykowane DevOps Developerom. Specjaliści zatrudnieni w tym zawodzie odpowiadają za administrację systemu oraz na bieżąco wdrażają nowe rozwiązania w oprogramowaniu. Do grona stanowisk eksperckich IT należy zaliczyć Software Architekta, a więc specjalistę, który kompleksowo zajmuje się oprogramowaniem, zazwyczaj kierując pracą całego zespołu. Od niego zależą zastosowane w danym projekcie standardy techniczne oraz aktualna forma kodu programowania.

Poza stanowiskami ściśle związanymi z programowaniem warto także zwrócić uwagę na inne, nie mniej popularne zawody. Przykładem jest Project Manager, który zajmuje się koordynowaniem pracy całego zespołu. Tak jak w przypadku innych menedżerskich stanowisk, również tutaj liczą się nie tylko umiejętności twarde, ale i miękkie. Dobry Project Manager powinien świetnie orientować się w zagadnieniach technicznych, a przy tym musi mieć wysoko rozwinięte zdolności organizacyjne i komunikacyjne.

Popyt na specjalistów Data Science

Bardzo popularne są również stanowiska związane z analizowaniem baz danych. W sieci przeważają oferty dla doświadczonych specjalistów, którzy mogą zdecydować się na przykład na posadę Senior Data Scientist. Nie oznacza to jednak, że początkujący analitycy nie znajdą dla siebie odpowiednich propozycji. Coraz częściej pojawiają się oferty dla osób początkujących, głównie na stanowisko Junior Data Scientist, co wiąże się z dużym zapotrzebowaniem na specjalistów z tej dziedziny. W tym zawodzie najlepiej odnajdują się kandydaci o wysoko rozwiniętych umiejętnościach analitycznego myślenia.

Zapoznaj się z najpopularniejszymi stanowiskami pracy IT – zwróć uwagę na oferty dostępne w sieci. Warto odwiedzić portal theprotocol.it, na którym regularnie pojawiają się ogłoszenia dla specjalistów z sektora nowoczesnych technologii. Wśród nich dominują propozycje dla programistów i analityków danych, ale coraz częściej dostępne są także oferty dedykowane specjalistom ds. wdrażania rozwiązań chmurowych czy związanych z cyberbezpieczeństwem.

Sprawdź oferty pracy w IT