KSeF: czy polskie firmy są gotowe?
Na to i inne pytania związane z digitalizacją faktur w polskich przedsiębiorstwach odpowiada raport Webcon.

Najniższy stopień digitalizacji fakturowania wykazały podmioty z branży budowlanej.
Okazuje się, że 44 proc. przedsiębiorców nigdy nie słyszało o KSeF, czyli Krajowym Systemie e-Faktur, nowym rozwiązaniu, opartym na platformie zbudowanej przez Ministerstwo Finansów, z którego od 1 stycznia 2024 roku będzie musiał korzystać każdy przedsiębiorca mający siedzibę na terytorium Polski. 41 proc. firm ocenia, że nie jest jeszcze gotowych na KSeF. W dodatku 35 proc. polskich przedsiębiorstw nadal generuje wyłącznie papierowe faktury, 17 proc. natomiast wystawia jedynie faktury elektroniczne. Mimo obaw, które budzi każda duża zmiana w funkcjonowaniu firm narzucana przez państwo, 32 proc. firm ocenia, że KSeF ułatwi codzienny proces fakturowania. 42 proc. za największe wyzwanie związane z KSeF uważa dostosowanie swoich procedur i narzędzi do nowych obowiązków.

Najniższy stopień digitalizacji fakturowania wykazały podmioty z branży budowlanej (aż 33 proc. korzysta wyłącznie z faktur drukowanych, a 19 proc. generuje zarówno tradycyjne, jak i elektroniczne dokumenty). W grupie mikroprzedsiębiorstw natomiast 32 proc. mikroprzedsiębiorstw korzysta wyłącznie z faktur drukowanych. Najwięcej organizacji, które całkowicie zrezygnowały z papieru, to przedsiębiorstwa zatrudniające między 10 a 49 pracowników.


Mimo że polscy przedsiębiorcy mają możliwość zarejestrowania się w Krajowym Systemie e-Faktur już od 1 stycznia 2022 roku, to aż 44 proc. z nich nigdy nie słyszało o rządowym systemie. Co czwarta firma natomiast słyszała o KSeF, ale nie ma żadnej konkretnej wiedzy na jego temat.
Podobne aktualności
49 proc. maturzystów uznało branżę IT za najbardziej perspektywiczną
Większość licealistów chce iść do pracy po maturze. Liczą nawet na 9 tys. zł miesięcznie.
69 proc. specjalistów IT marnuje większość czasu pracy
Mimo coraz większych braków kadr zaledwie 4 proc. fachowców IT efektywnie wykorzystuje czas pracy. Eksperci radzą, jak ograniczyć to kosztowne marnotrawstwo.